martes, 7 de mayo de 2019

La salut en la infància

                                 



L'Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix la salut com l'estat de complet benestar físic, mental i social i no sols l'absència d’afeccions o malalties.



Actualment al nostre país la infància és percebuda com un grup de població que tenen escasses necessitats quan a cures i malalties a llarg plaç, ja que es tracta d'una etapa de desenvolupament de l'ésser humà. Durant el desenvolupament s'han de tindre en compte factors genètics, conductuals, socials i econòmics. Faré menció a algunes de les consultes que arriben dia a dia als especialistes de la salut. 

A les primeres etapes de vida l'alimentació ocupa un espai fonamental, per què com van passant els anys ens oblidem moltes vegades d'eixa importància? La falta de temps per a preparar menús sans i variats junt al consum de productes processats, poden canviar el metabolisme i desencadenar obesitat, hipertensió, diabetes o hiper-colesterolèmia. 


És molt important l’educació alimentària des de ben menuts, tant a casa com a l’escola per tal d'adquirir bons hàbits, seguir una dieta mediterrània i de qualitat. També trobem amb més freqüència malalties infantils com l’asma o diverses al·lèrgies, aquestes estan relacionades  amb el deteriorament en la qualitat de l’ambient, la contaminació i l'exposició a certes substàncies poden contribuir a un menor desenvolupament de les habilitats físiques i causar greus problemes respiratoris.

Com a societat ens hem d'involucrar a reduir les emissions de CO2 i evitar, a tota la població, a l'exposició de productes químics o irritants. M'agradaria fer una menció resumida a la salut mental infantil, ja que és un tema molt extens i complex. Cada vegada es recullen més visites a professionals per a diagnosticar i tractar aquests trastorns. S'estima que al voltant d'un 20% dels menors en pateix algun, entre ells l'autisme, dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH), depressió, problemes d'autoestima, problemes d'adaptació social i a canvis importants durant la infància i la joventut, etc... 

És de vital importància la col·laboració amb els professionals de la salut per garantir un correcte tractament i assegurar la seguretat i el benestar dels menors. En alguns trastorns abans anomenats l'educació, l'empatia i la solidaritat del seu entorn juguen un paper molt important per a la recuperació.

L'estil de vida actual i  la manera en la que es disfruta el temps lliure està relacionat amb la salut física, mental i també amb les relacions socials. En pocs anys s'ha vist el canvi, d'una manera preocupant, d'ocupar el temps a l'aire lliure i en contacte amb la natura, a vore als menuts sols interessats en la tecnologia i en passar-se les hores davant d'un ordinador, videojoc o televisió. 

Tal vegada han disminuït la pràctica d'exercici i les relacions socials. La promoció de la salut en els més menuts actualment encara té espais buits, s'han de prendre decisions econòmiques i socials per impulsar la prevenció de malalties físiques i mentals en la infància i també a l'adolescència, on podem evitar problemes greus com trastorns alimentaris, malalties de transmissió sexual, entre altres.

L'entorn familiar, escolar i social s'han d'obrir plenament a parlar i tractar aquests temes amb naturalitat i fer partícips als menors de la seua qualitat de vida.



 Esther Felis


No hay comentarios.:

Publicar un comentario

Parlem de Benestar Animal

  Fins ara el Codi Civil contemplava als animals a l’estatus jurídic <de coses amb la condició de bens immobles>. Amb la llei 17/20...