Aquesta situació, com és comprensible, no és el millor model de política per facilitar la convivència, si més no, tot el contrari.
Aprofitant que hui és el dia Internacional contra el Racisme, i que des de la nostra candidatura volem acabar amb la discriminació de les persones migrades, m'agradaria parlar-vos un poc de quina ha sigut la meua experiència i com m'agradaria que fora la dels estrangers que viuen al nostre poble.
Cal començar pel principi i parlar clar, he patit el racisme de primera mà durant els 10 anys viscuts a França. Per molt que aquest estat veí semble molt més avançat que nosaltres, en este aspecte està igual. Els allà adeptes a LePen són iguals que els seguidors d'Abascal d'ací.
Puc estar orgullosa d'haver format una família "mestissa", amb unes precioses filles racialitzades. I esta és la situació que més problemes ha generat, des del principi hem hagut de confrontar mirades desagradables per part de la població caucàsica, els "blancs" de sempre, eixa raça que històricament ha donat per fet que un color determina la validesa o qualitat d'una persona...
Durant els meus últims 4 anys a la Borgonya més profunda, he fet moltes amigues i amics, però el 90% eren elles i ells també extrangers . D'Itàlia, d'Armènia, de Madagascar, de l'Indonèsia, de Portugal, i com no i sobretot d'Espanya... I em pare ací per emfatitzar una situació de la qual cal ser conscients, jo com a persona caucàsica he hagut de defendre'm de comentaris racistes, i despectius per ser espanyola (cal recalcar, que no som massa ben vistos al nord d'Europa).
Però eixe fet, juntament amb eI despreci cap a la meua família no m'ha servit mai per donar un mal tracte a ninguna persona, per despreciar a ningú, ni per prejutjar ningú per tindre un o altre color de pell. Mai a França he fet diferències pel fet de vindre d'un altre país, i molt menys ho he fet quan he tornat a la meua terreta.
Ací a Tavernes, hi ha persones provinents d'Àfrica (Senegal, Congo, Marroc,...), de Romania, de Georgia, Estònia, i molts més països de l'Est d'Europa. Gent treballadora, famílies que han vingut per poder donar un futur digne a les seues filles i fills. Persones que de segur preferirien poder tornar als seus països, on no sentir-se discriminats, com per desgràcia al seu dia em va passar a mí.
Nosaltres els vallers i valleres, sempre hem sigut una societat oberta i plural i hem sabut crear entre nosaltres un sentiment de germanor. Esta germanor ha de fer-se extensiva i fomentar activitats que ajuden a bastir una integració real.
Ajudant a les persones a que puguen comunicar-se amb tota la ciutadania vallera, en valencià, esforçant-nos des de les dues bandes a que es puga dur a terme.
M'atreviré a proposar que caldria fer al nostre poble, un dia de la persona migrant, per exemple. I com les coses entren millor amb menjar, què vos semblaria una fireta de cuina d'arreu del món? ... Una jornada gastronòmica i de germanor real. De solidaritat i companyeris-me amb totes les persones. Fem que els xiquets i les xiquetes de Tavernes, amb il·lusió, puguen conèixer les cultures dels seus amiguets i amiguetes, perquè no ens equivoquem, són elles i ells qui formaran la societat del futur, i cal començar a preparar ara, els fonaments d'una societat més plural on el color de la pell o la procedència no siga motiu d'exclusió social.

Fem més forta la nostra cultura mentre ajudem a la gent a integrar-se, perquè ningú és més que ningú, i si volem ser respectats, primer cal aplicar-se l'exemple.
Es parla moltíssim d'inclusió, però hem de passar a l'acció, i el moment és ara.
Estefania Mota.